Blog - K2D3

Zašto je kalcijum važan za zdravlje vaših kostiju?

Mleko se konstantno ističe kao jedan od glavnih izvora kalcijuma za zdrave i jake kosti. Ali, da li samo mleko daje najveći izvor kalcijuma za zdravlje vaših kostiju?

(више…)

Ne zanemarujte svoje kosti: kako da ih ojačate?

Osteoporoza je tiha bolest koja se najčešće javlja u zrelom dobu žena, ali i kod muškaraca. Vezuje se ulazak u menopauzu. Glavni krivac za poroznost kostiju jeste estrogen, tj. njegovo oslabljeno lučenje. Smanjen procenat proizvodnje estrogena značajano utiče na procese u kojima se kalcijum ugrađuje u koštanu masu. Kod muškaraca se ovaj problem vezuje sa smanjenu proizvodnju testosterona. Statistika kaže da čak svaka treća žena starija od 50 godina ima ovaj zdravstveni problem. Iako je teško boriti se sa prirodnim procesom starenja, postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da ojačate kosti i time sprečite pojavu ove podmukle bolesti.

(више…)

Da li znate za čarobnu vezu kolagena i kalcijuma u vašim kostima?

Zašto kosti sadrže kolagen

Šta tačno čini unutrašnju “strukturu” naših kostiju? Glavni materijali koji čine kost su minerali i kolagen. Kost je uglavnom napravljena od kolagena, proteina koji obezbeđuje njen meki okvir, i kalcijum fosfata, koji dodaje snagu i učvršćuje okvir kosti. Ova kombinacija kolagena i kalcijuma čini kost i fleksibilnom i snažnom, što zauzvrat pomaže kosti da izdrži pritisak i stres.

(више…)

Da li vašim kostima nedostaje so?

So u isto vreme predstavlja i izvor zdravlja, kao i pojedinih zdravstvenih problema, u zavisnosti od načine i količine korišćenja. Veliki broj ljudi svakodnevno pokušava da se odrekne soli, radi smanjenja krvnog pritiska, rizika od srčanih oboljenja i opšteg poboljšanja zdravlja.

(више…)

Kako zadržati zdrave i čvrste kosti?

Činjenica je da sa godinama gubimo koštanu masu. Gubitak kostiju može izazvati osteoporozu, gde kosti mogu postati krhke i lako skone prelomu. Osteoporoza predstavlja vodeći uzrok invaliditeta. Dobre vesti su te da osteoporoza nije prirodni deo starenja- postoji puno toga što možete učiniti kako bi vaše kosti bile i ostale jake i zdrave.

(више…)

Kosti i zanimljive činjenice o kojima sigurno do sada niste znali

Naše kosti obično uzimamo zdravo za gotovo sve dok ne doživimo povredu, prelom ili kada postaju krhke usled starosti. Skeletni sistem u ljudskom telu sastavljen je od kostiju, tetiva i ligamenata, koji su neophodni za strukturu tela, kretanje i zaštitu naših unutrašnjih organa.

U nastavku saznajte nekoliko zanimljivih činjenica o kostima koje će promeniti vaše shvatanje o njima.

(више…)

Koliko je vežbanje važno za zdrave kosti ?

Poznato je da vežbanje povećava gustinu i poboljšava zdravlje kostiju. Međutim, nije svako vežbanje podjednako delotvorno kada se radi o izgradnji jakih, zdravih kostiju ili sprečavanju osteoporoze. Neke vežbe mogu smanjiti gustinu kostiju, čak i kod profesionalnih sportista.

(више…)

Saveti za zdrave kosti

 

Jake i zdrave kosti nisu nedostižan cilj, već moguća realnost uz pomoć nekoliko pametnih koraka. Nikad nije prerano ili prekasno da se pobrinite za zdravlje svojih kostiju. Sledeći koraci mogu vam pomoći da poboljšate njihovo zdravlje:

(више…)

OSTEOPOROZA: Kako je zaustaviti na vreme?

Osteoporoza je bolest koja nastaje kao posledica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju. Kao rezultat toga, kosti postaju slabe i podložne prelomima. Najčešće prelomi nastaju usled pada, a u ozbiljnim slučajevima, čak i usled kijanja, kašlja i minimalnih udaraca.

(више…)

XI regionalni simpozijum iz pedijatrijske gastroenterologije i nutricije

AbelaPharm je 27.01.2017. godine tradicionalno podržala  XI REGIONALNI SIMPOZIJUM IZ PEDIJATRIJSKE GASTROENTEROLOGIJE I NUTRICIJE, Sava Centar, Beograd, u organizaciji Prof Dr VN Perišić, FRCPch (UK). Simpozijumu je prisustvovalo oko 1000 pedijatara.

(више…)