PORUČI ODMAH

Šta je menopauza?

Menopauza je prirodni tok završetka reproduktivne sposobnosti u životnom ciklusu žena i označava poslednju menstruaciju koju godinu dana ne prati sledeća.

Kakva je veza između hormona FSH i menopauze?

Menopauza nastaje zbog smanjenja funkcije jajnika i pada estrogena. Kao posledica pada estrogena povećava se nivo FSH i LH u krvi , čije povećanje može da se prati u laboratorijskoj analizi krvi žene u menopauzi.

Šta je klimaks, a šta menopauza?

U opštoj populaciji pojmovi klimaks i menopauza se vrlo često poistovećuju, ali postoji razlika.

Klimaks ili klimakterijum je dugotrajni proces uzrokovan postepenim gubitkom funkcije jajnika i može trajati i do deset godina pre, i deset godina nakon završetka poslednje menstruacije. Menopauza predstavlja prestanak menstrualnog ciklusa.

Simptomi klimaksa kod žene

Osnovni simptomi su vazomotorne tegobe (valunzi, noćno preznojavanje), anksioznost, depresija, zaboravnost, nesanica, glavobolja, urinarne infekcije i inkotinencija, slabljenje seksualnog nagona, suvoća i svrab vagine.

Menopauza i godine starosti

Početak zavisi od genetike, načina života, stresova kao i klimatskog podnevlja, ali i mnogih drugih okolnosti.

Kada počinje menopauza

Vreme pojave menopauze je između 48 i 52 godine.

Menopauza i ishrana

Iako se neki od rizika povezanih sa menopauzom ne mogu izbeći, balansirana ishrana može pomoći da se spreče ili ublaže simptomi. Osnovna smernica je dovoljan unos kalcijuma i vitamina D3, kako bi se nadoknadio efekat nižeg nivoa estrogena na kosti. To su pre svega svi mlečni proizvodi koji sadrže Ca, Mg, K, i vitamin D i K, čime se smanjuje rizik od preloma kostiju. Integralne žitarice kao izvor vlakana i vitamina B čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tip 2 i karcinoma. Sveže voće i povrće zbog vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa. Proteini i redovno vežbanje radi očuvanja mišićne mase.

Koliko dugo traje menopauza?

Menopauza nastaje godinu dana nakon poslednje menstruacije i traje do kraja života. Sa produženjem zivotnog veka menopauza može da predstavlja polovinu života žene.

Menopauza i hormoni

U menopauzi prisustvo simptoma je pre svega izazvano padom nivoa estrogena i progesterona, porastom FSH i LH.

Nelagodnosti u menopauzi

Kao posledica snižavanja estrogena dolazi do niza somatskih i organskih promena. Pre svega pad libida, atrofija genitalnih organa, promena raspoloženja, već ranije pomenuti valunzi i noćno preznojavanje, kao i bolovi u mišićima i zglobovima.

Veza između menopauze i osteoporoze

Menopauza i osteoporoza su usko povezane. Nakon pedesete godine svaka treća žena i svaki peti muškarac imaće prelom kosti kao posledicu pada nivoa polnih hormona. Osteoporoza je metabolička bolest kostiju koja se karakteriše smanjenjem kalcijumske gustine, kao i kolagena, što dovodi do gubitka normalne strukture i gustine, odnosno kost dobija sunđerastu gradju i sklona je prelomima i na uobičajene dnevne aktivnosti.

Simptomi osteoporoze

Simptomi ostepenije koja prethodi osteoporozi ne postoje. Bolest se moze godinama razvijati a da ne daje tegobe, zato se i zove tihi kradljivac kostiju, gde prvi simptom može biti prelom. Nespecifični bolovi u kostima, kičmi naročito lumbosakralnoj, pogrbljenost, smanjenje telesne visine neki su od znakova koji ukazuju na osteoporozu. U laboratorijskim analizama moza doći do pada Ca, Ph kao i nivoa vitamina D.

Preporuke lekara

Kosti dostižu maksimum u gustini i čvrstini do tridesete godine. Neophodno je imati redovnu fizičku aktivnost I adekvatnu ishranu, prestanak pušenja, smanjen unos kofeina i alkohola, kako bi menopauza bila bez komplikacija. Preporuke su adekvatan unos Ca (najbolje putem hrane),vitamina D3, kao i vitamina K2, koji je neophodan da se Ca ne taloži u krvnim sudovima i izaziva arteriosklerozu, već pomaže adekvatnoj ugradnji u koštanu strukturu.

 

Dr Daniela Stanković Cvetković

Opšta Bolnica Vranje