PORUČI ODMAH

Zima- aktivnosti na otvorenom i prelomi

Zima za mnoge ljude predstavlja vreme radosti i uživanja u aktivnostima na otvorenom. Skijanje, sankanje, pravljenje sneška su samo neke od aktivnosti koje se rado praktikuju tokom zime. Ipak, zima donosi i razne izazove poput hladnoće i promenljivog vremena. Mogu se pojaviti problemi sa ravnotežom ili pokretljivošću što čini starije osobe podložnim povredama. Jedan od izazova su i padovi, koji su česti tokom zimskih meseci, a najčešće su uzrokovani snegom i ledom na trotoaru i putevima.

Globalno se svake godine desi oko 180 miliona preloma godišnje. Većina preloma se javlja prilikom padova koji su češći u zimskim mesecima sa pojavom snega i leda. Starenjem se prelomi javljaju sve češće. Osobe starije od 85 godina imaju četiri puta veću verovatnoću da slome kost nego osobe između 65 i 75 godina. Najčešći tipovi preloma kod starijih odraslih su kuk, zglob ili ruka, kosti u kičmi (pršljenovi), noga ili skočni zglob, ruka i rebra. Svake godine, oko 300.000 starijih ljudi slomi kukove, a 90% tih preloma je rezultat padova. Rizik od smrti nakon preloma kuka je oko 25%, a oko 75% preživelih se vraća na prethodni nivo sposobnosti. Polovina preživelih može imati ograničenja u pokretljivosti i treba im štap ili hodalica za kretanje, dok oko 25% preživelih zahteva dugotrajnu negu nakon godinu dana od preloma kuka.

Na ovu temu razgovaramo sa prof. dr Ivanom Micićem, rukovodiocem Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Niš.

Padovi i prelomi se mogu sprečiti uz sledeće korake:

Padovi mogu biti vrlo neprijatni i povrede koje nastaju mogu biti od blažeg do težeg stepena. Da biste sprečili padove u zimskim mesecima, postoje neki jednostavni koraci koje možete preduzeti:

  • Nosite odgovarajuću obuću
  • Budite oprezni kad hodate po snegu i ledu: držite se blizu zida ili ograde i budite oprezni kada prelazite preko prometnih ulica.
  • Nikako ne držite ruke u džepovima jer klizanje dovodi do pada direktno na kuk sa teškom posledicom u vidu preloma kuka. Ukoliko su ruke slobodne održavanje ravnoteže pri hodu na klizavoj podlozi je lakše kao I mogućnost ublažavanja pada na kuk.
  • Previše brzo hodanje može da dovede do gubitka ravnoteže. Stoga, koračajte sporo i ravnomerno kako biste se održali na nogama
  • Ako se spuštate niz strmu padinu, koristite obe ruke da se oslonite i koračajte sporo i oprezno.

Ukoliko ipak dođe do pada tokom zime, važno je da se obratite lekaru i počnete sa lečenjem. Iako većina zimskih padova dovodi samo do blagih udara i modrica, moguće je da povredite mišić, ligament ili slomite kost, posebno ako ste starija osoba..

Primena vitamina u zimskim mesecima

Posebno se u zimskim mesecima savetuje upotreba dovoljne količine određenih vitamina.

Vitamin D3 je neophodan za pravilno preuzimanje kalcijuma unetog putem ishrane i njegov transport do kosti, što osigurava da ostanu jake i zdrave.

Da bi se postiglo optimalno zdravlje kostiju, posebno u ovom periodu preporučuje se upotreba kombinacije vitamina K2 i D3. Vitamin K2 ima dve važne funkcije: prvo, aktivira osteokalcin, protein koji je neophodan za ugradnju kalcijuma na kosti. Osteokalcin se je potreban za mineralizaciju kostiju, što znači da bez njega kalcijum ne može da se veže I ugradi u kost. Drugo, vitamin K2 pomaže u sprečavanju taloženja kalcijuma u neželjenim delovima tela, kao što su zidovi arterija. Ovaj mehanizam se naziva „kalcifikacijom“ i on predstavlja proces gde se kalcijum taloži u tkivima gde on ne bi trebao da bude, što može da prouzrokuje probleme sa srcem i krvnim sudovima. Vitamin K2 pomaže u sprečavanju kalcifikacije tako što uklanja kalcijum iz zidova arterija i transportuje ga u kosti gde je potreban.

Studije su pokazale da vitamin K2 doprinosi smanjenju gubitka koštane mase i smanjenju rizika od preloma. Ukoliko i dođe do preloma, vitamini K2 i D3 omogućavaju brže zarastanje preloma.

Zbog toga preporučujem K2D3® VIVA kapsule. Jedinstveni preparat koji sadrži najbolje iskoristljiv oblik vitamina K2-MK7. Takođe sadrži i 2000 IJ vitamina D3 u jednoj soft gel kapsuli. Zahvaljujući tome, naš organizam može lakše da preuzme unete vitamine, a mi možemo biti sigurni da će oni pravilno biti iskorišćeni – za jake kosti i vitalne zglobove, ali i za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja.