Sedam saveta za zdrave kosti: Evo kako sprečiti osteoporozu i oštećenja kostiju!

Pitate se kako sprečiti osteoporozu i koje korake preduzeti kako bi zaustavili „proređivanje“ kostiju.  Životna činjenica je da dok starite, vaše kosti postaju tanje i gube svoju gustinu. Vremenom postajete skloniji povredama kostiju. Na sreću, možete zaustaviti „proređivanje“ kostiju i sprečiti osteoporozu. 

 

Kako sprečiti osteoporozu?

Počnite sa savetima koje preporučuju stručnjaci:

 

1. Jedite puno povrća

Povrće je najbolji izvor vitamina C, koji stimuliše proizvodnju ćelija koje formiraju kosti. Studije su pokazale da posebno zeleno i žuto povrće pomažu u mineralizaciji kostiju.

 

2. Ubacite u rutinu vežbanja trening snage

Vežbe snage su posebno važne za osobe koji pate od problema sa zglobovima donjih ekstremiteta, kao što su artritis kolena ili kuka, koji mogu da ograniče vašu sposobnost da izvršite neku vežbu. Ključ je u treningu otpora ili opterećenju kostiju. To znači da će vam podizanje lakših tegova sa većim brojem ponavljanja dati benefite za kosti. Počnite sa izvođenjem jednog do dva seta vežbanja od 10 do 12 ponavljanja, radeći na razvoju mišića i povećavajući intenzitet vežbanja. Da bi se postigla maksimalna korist uz minimalan rizik, pravilno disanje i tehnika su važni faktori za sigurno podizanje tegova.

 

 

3. Obezbedite vitamin D na dnevnom nivou

Da bi se apsorbovao kalcijum, većini odraslih osoba je potrebno 1.000 do 2.000  jedinica vitamina D dnevno. Prirodni suplement K2D3 obezbeđuje potrebne dnevne količine vitamina D3, kao i vitamina K2, važnog za usmeravanje kalcijuma u kosti.

 

4. Radite na vežbama snage i težine

Vežbe koja nose našu težinu definišu se kao aktivnosti koja vas primoravaju da se krećete protiv gravitacije. Vežbe sa visokim učinkom otpora su najbolje za izgradnju kostiju. Ovo bi trebalo da bude ograničeno ako ste imali dijagnozu osteopenije ili osteoporoze. Primeri ovakvih vežbi sa uključuju: trčanje, aerobik, penjanje uz stepenice, ples, tenis, košarka. Pre početka vežbanja obavezno proverite vaše zdravstveno stanje i nivo fizičke spremnosti sa vašim lekarom.

 

5. Izbegavajte da pušite i pijete preterano

Gubitak mineralne gustine kostiju je povezan sa upotrebom duvana i prekomernom konzumacijom alkohola. Ako pušite, potražite program koji će vam pomoći da prestanete pušiti. Ako pijete, preporuka je da se držite najviše jedne čaše vina dnevno.

 

6. Testirajte vašu mineralnu gustinu kostiju

Lekari mogu dobiti brz i bezbolan „snimak“ zdravlja kostiju pomoću jednostavnog rendgenskog testa zvanog DEXA metoda. Ovaj test meri mineralnu gustinu kostiju i pomaže u određivanju rizika od osteoporoze i preloma. Preporučuje se da se žene testiraju u roku od dve godine od menopauze. Raniji testovi se preporučuju muškarcima i ženama sa određenim bolestima i osobama koje uzimaju lekove poput steroida.

 

 

7. Potražite pomoć u prirodnim preparatima

K2D3 predstavlja optimalnu kombinaciju nutrijenata za pravilnu mineralizaciju kostiju i očuvanje integriteta koštanog sistema. Istovremeno i štiti zglobove od štetnih efekata kalcijuma

 

kako sprečiti osteoporozu

K2D3 povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje. Na taj način, K2D3 omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima. Povećava ugradnju kalcijuma u kost i sprečava dugoročno opasne kalcifikacije zglobova i različitih organa.

 

Uzimanje K2D3 preporučuje se:

 

  • kod osteopenije, za prevenciju osteoporoze i kao dodatak terapiji osteoporoze
    • za sprečavanje nastanka i ubrzavanje zarastanja preloma
    • kod osoba koje uzimaju suplemente kalcijuma
    • kod osoba sa bolovima u zglobovima
    • kod osoba na terapiji kortikosteroidima i lekovima za epilepsiju

 

Preparat K2D3 sadrži optimalne doze vitamina K2 i vitamina D3 koji deluju sinergijski na zdravlje koštano-zglobnog sistema. Kosti čini zdravom i jakom, a zglobovima vraća pokretljivost.