PORUČI ODMAH

Zašto kosti sadrže kolagen

Šta tačno čini unutrašnju “strukturu” naših kostiju? Glavni materijali koji čine kost su minerali i kolagen. Kost je uglavnom napravljena od kolagena, proteina koji obezbeđuje njen meki okvir, i kalcijum fosfata, koji dodaje snagu i učvršćuje okvir kosti. Ova kombinacija kolagena i kalcijuma čini kost i fleksibilnom i snažnom, što zauzvrat pomaže kosti da izdrži pritisak i stres.

Kolagena vlakna služe kao „mesta vezivanja“ za kalcijum i sve koštane minerale. Jedini način na koji kalcijum može postati deo vaših kostiju je vezivanje za kolagen u njima (poznat kao mineralizacija). Najnovije istraživanje ukazuje na činjenicu da se niska mineralna gustina kostiju često može pripisati gubitku kolagena sa godinama.

Koštana savitljivost: za razliku od kalcijuma koji je tvrd i lomljiv, kolagen je fleksibilan. On je deo vaših kostiju koji im daje mogućnost savijanja, ali ne i preloma.

Snaga kostiju: kolagen daje vašoj kosti “ukupnu snagu” (sposobnost apsorpcije šoka i povratak u normalni oblik). Možete ostvariti maksimalnu jačinu kostiju samo ako se kalcijum, poput krede, kombinuje sa kolagenom, poput gume. Ova kombinacija je jača od zbira njegovih pojedinačnih delova.

Zašto kosti sadrže kalcijum?

Čvrstina kostiju: kalcijum daje kostima čvrstinu. Ali kalcijum bez kolagena je lomljiv. Kalcijum, poput krede, pruža određenu “vertikalnu snagu”, ali ima i malo “bočne snage”. Zato su kosti bez optimalnog sadržaja kolagena posebno su osetljive na “bočnu silu” ili udar sa strane (glavni uzrok preloma). Zbog toga kombinacija kolagena i kalcijuma čini kost i fleksibilnom i snažnom, što zauzvrat pomaže kosti da izdrži pritisak i stres.

Odnos kolagena-kalcijuma: Kost se sastoji od 70% kalcijuma i 30% kolagena. Oni služe veoma različitim ulogama, ali su potrebni jedni drugima kako bi stvorili optimalno zdravlje kostiju.

Godinama smo svi mislili da znamo nešto o našim kostima. Stalno smo slušali i verovali u stvari kao što je veća mineralna gustina kostiju, to je manji rizik od preloma. Ili, osteoporoza je bolest u kojoj kosti postaju sve krhke, jer izgube mineralnu gustinu zbog starenja, menopauze ili nedostatka kalcijuma i vitamina D. Svi smo mislili da možemo da vidimo budućnost naših kostiju kroz DEXA metodu, koja se smatra “zlatnim standardom” u određivanju zdravlja kostiju.

Struktura protiv veličine kostiju

Glavna metoda za merenje mineralne gustine kostiju je DEXA metoda (osteodenzitometrija). Zapravo, DEXA precizno meri koliko su čvrste vaše kosti i jedini je način za dijagnostifikovanje osteopenije i osteoporoze.

Mnogi pacijenti sa normalnom gustinom kostiju pri DEXA skeniranju i dalje imaju prelome, a značajan broj pacijenata čiji skener pokazuje osteoporozu nemaju frakture, ističu ortopedi.

DEXA pregled vam govori kolika je gustina kostiju, ali ne mnogo o unutrašnjoj strukturi kostiju. Mikroarhitektura kostiju jedne osobe se razlikuje od sastava kostiju drugih osoba, tako da i njihova stvarna snaga kostiju može biti sasvim drugačija.

Povećanje kolagenske formacije kostiju

Savitljivi kolagen daje vašim kostima sposobnost da apsorbuju šok i spoobnost savijanja. Iako kolagen čini 30% kostiju, mnogi istraživači veruju da može biti čak 80% odgovoran za ukupnu snagu vaših kostiju.

Važno je shvatiti da je kalcijum, sam po sebi, poput krede i lomljiv, i može biti efikasan samo u kombinaciji sa kolagenom. Istina je da, bez kolagena, ne bismo imali minerale kostiju i nultu gustinu jer kolagen služi kao vezujuće mesto kalcijuma unutar kostiju. I lako možete da vidite zašto pokušaj povećanja gustine kostiju jednostavnom uzimanjem sve više kalcijuma nema puno smisla, osim ako kost ima optimalan sadržaj kolagena.