PORUČI ODMAH

Smanjena fizička aktivnost ugrožava vaše zdravlje

Pandemija korona virusa je mnoge ljude zatvorila u stanove i primorala na rad od kuće. Međutim, koliko god odsustvo mukotrpnog putovanja do posla i nazad , i više vremena provedenog sa porodicom mnogima odgovaralo, važno je da znamo da smanjena fizička aktivnost i te kako može ugroziti vaše zdravlje.

Sa doktorom Miodragom Zorićem, specijalistom ortopedije, razgovaramo o tome zbog čega smanjena fizička aktivnost može imati posledice na zdravlje naših kostiju, i zašto su fizički neaktivni ljudi upravo oni koji su u najvećem riziku od osteoporoze.

Šta je osteoporoza i kako je sprečiti?

U današnje vreme često možete čuti o tome kako boravak u prirodi i povećana fizička aktivnost mogu i te kako uticati na vaš imuni sistem. Međutim, manje se priča o tome da nedostatak aktivnosti može imati ozbiljne posledice na zdravlje naših kostiju.

Osteoporoza je bolest koja je praćena gubitkom koštane mase. Ovo znači da vaše kosti postaju krte, ‘’sunđeraste’’ i lako se lome. Dokazano je da starije osobe koje su slomile butnu kost, u roku od pet godina od preloma imaju izrazito povećanu smrtnost u odnosu na osobe bez frakture. Uzrok je nepokretnost koja je posledica preloma. Prelomi u starijim godinama često označavaju i početak nepovratnog opadanja kvaliteta života. Saznanje da izlečenje ne postoji i da će vremenom biti sve gore može da obeshrabri i baci u očaj čak i najstabilnije. Stoga jednostavno ne smemo sebi da dozvolimo da ignorišemo problem.

Da bi se sprečio razvoj osteoporoze, potrebno je aktivirati osteoblaste- koštane ćelije koje pomažu tkivu da ojača. To se postiže fizičkom aktivnošću.

Međutim, u uslovima pandemije, često možemo biti sprečeni da obavljamo fizičke aktivnosti, šetnje ili treninge. Čak i ukoliko ste u situaciji da se bavite nekom aktivnošću, a pogotovo ako to niste, ja preporučujem unošenje vitamina D3 i K2 za jačanje imuniteta i pospešivanje gustine kostiju.

Koja je uloga vitamina D3?

Nedostatak vitamina D rasprostranjena je pojava u današnjem svetu. Istraživanja pokazuju da čak 30-50% opšte populacije ima manjak ovog značajnog vitamina. Vitamin D nastaje u koži prilikom izlaganja sunčevim zracima, pri boravku napolju. Naravno, količina vitamina D koji će se stvoriti zavisi i od naših godina, nadmorske visine na kojoj živimo, činjenice da li koristimo zaštitnu kremu za sunčanje i od mnogih drugih faktora. Vitamin D deluje tako što povećava preuzimanje kalcijuma iz creva. Bitan je zato što učestvuje u izgradnji naših kostiju i zuba, ali u isto vreme pomaže i funkcionisanje nervnog sistema.

U zimskim mesecima je izlaganje sunčevim zracima značajno smanjeno, pa se zbog toga preporučuje dodatna suplementacija. Moja preporuka je kombinacija vitamina K2 i D3.

Fizička aktivnost + kombinacija vitamina K2 i D3= jake kosti i vitalni zglobovi

Uvek preporučujem  K2D3® VIVA iz prostog razloga što sadrži kombinaciju vitamina D3 koji je značajan za vaše kosti, ali i vitamin K2, koji je takođe izuzetno važan. Kalcijum, koji sam već pomenuo, može biti i opasan u prevelikoj količini- on može „napasti“ meka tkiva i time izazvati komplikacije. Međutim, kada se vitamin D3 unosi zajedno sa vitaminom K2, onda K2 omogućava kalcijumu da se ugradi direktno u kosti, i da se tako izbegnu problemi.

Lično savetujem upotrebu K2D3® VIVA kapsula. Ovaj jedinstveni preparat sadrži najbolje iskoristljiv oblik vitamina K2-MK7. Zahvaljujući tome naš organizam može lakše da preuzme unete vitamine, a mi možemo biti sigurni da će oni pravilno biti iskorišćeni- za jake kosti i vitalne zglobove, ali i za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja.